Αρχική / ----------SLIDER / Ανθρωπιά: Το Αντίδοτο Του Bullying


Ανθρωπιά: Το Αντίδοτο Του Bullying

“Bullying“, μια λέξη που μόλις τα τελευταία χρόνια μάθαμε τι σημαίνει στην πράξη και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο. Στα ελληνικά ονομάζεται σχολικός εκφοβισμός, όμως δεν είναι μια κατάσταση που συμβαίνει μόνο στο σχολείο, γι’ αυτό θεωρούμε ότι η καταλληλότερη λέξη είναι τραμπουκισμός.
Στις ΗΠΑ, από όπου και η προέλευση της λέξης, είναι μια πολύ οικεία και αναγνωρισμένη κατάσταση (χωρίς όμως να έχει λυθεί το πρόβλημα), ώστε να έχουν καθιερωθεί συγκεκριμένες λέξεις, που σχετίζονται με αυτό το φαινόμενο. Επίσης, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο βλέπουμε συχνά χαρακτήρες-θύματα, οι οποίοι κάνουν ακόμα και αστεία επί του θέματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σειρά “The Big Bang Theory”, όπου υπάρχουν αστεία σε πολλά από τα επεισόδιά της, αλλά και ένα ολόκληρο επεισόδιο έχει ως θέμα του ότι ένας από τους χαρακτήρες δέχεται πρόσκληση για ποτό από έναν bully του σχολείου του και αποφασίζει να τον αντιμετωπίσει.
Στην Ελλάδα η αναγνώριση του φαινομένου είναι τόσο πρόσφατη, που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στον ορισμό του. Σύμφωνα με την καμπάνια της Αμερικανικής κυβέρνησης, το bullying προκύπτει όταν παιδιά χρησιμοποιούν την υπεροχή τους συστηματικά για να ελέγχουν και να βλάπτουν τους άλλους, ένας ορισμός που ισχύει σε όλα τα είδη bullying, και χωρίζεται σε τρείς κατηγορίες: λεκτικό (απειλές, πειράγματα, εξύβριση), σωματικό (χτυπήματα, χειρονομίες, σπρώξιμο, σπάσιμο ή απόσπαση προσωπικών πραγμάτων) και κοινωνικό (αποκλεισμός από δραστηριότητες ή φιλίες, διασπορά φημών, προσβολές μπροστά σε κόσμο). Αντιθέτως, bullying δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μεμονωμένα περιστατικά, όπως διαφωνίες, κριτική και έκφραση απόψεων και παραπόνων.

Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο; Πολλοί φορείς έχουν ξεκινήσει δράσεις μέσα στα σχολεία, με σκοπό την ενημέρωση των παιδιών, όπως ο σχολικός διαγωνισμός “Λέμε ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό”, που διοργάνωσαν το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το British Council, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Σέβομαι τη διαφορετικότητα”, με νικητές το εξαιρετικό τραγούδι του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης.
Όμως αρκεί αυτό; Δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις εκστρατείες ενημέρωσης οι γονείς των παιδιών; Όχι μόνο για να αναγνωρίσουν τα παιδιά τους ως θύματα, αλλά και ως θύτες. Για να μπορούν να τους διδάξουν ότι κάθε άνθρωπος υπερέχει σε διαφορετικό τομέα. Ότι ο νόμος του ισχυρού δεν σημαίνει μόνο ότι κάποιος υπερέχει έναντι των υπολοίπων, αλλά και ότι έχει την ευθύνη να τους προστατεύει. Και ότι ό,τι μας διαχωρίζει από τα ζώα είναι μια και μόνη λέξη: η ανθρωπιά.
Πηγή : stopbullying

Check Also

Αλλαγή ώρας 2025: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά

Η αλλαγή ώρας την άνοιξη σηματοδοτεί την έναρξη της θερινής ώρας, καθώς «μεγαλώνει» η ημέρα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *