Αρχική / ----------SLIDER / Άδραξε τη Μέρα…..


Άδραξε τη Μέρα…..

Υπάρχει πάντα μια ταινία που πρέπει απαραιτήτως να δεις, υποχρεωτικά να σου αρέσει και καταναγκαστικά να σύρεις και άλλους 5 – 6 φίλους σου να ξεστραβωθούν. Περίμενα πάντα τη μέρα που κάποιοι μαθητές θα ανέβουν πάνω στα θρανία και θα τους πουν «Καπετάνιο, έι καπετάνιο!»… Αυτή η μέρα δεν ήρθε ακόμα
Κάθε σεζόν που αρχίζουν τα σχολεία νιώθω την ανάγκη,( εμμονή λέμε) να δω ταινίες που με έχουν σημαδέψει. Ταινίες που κατά τη γνώμη μου έπρεπε, πρώτα να της δουν οι εκπαιδευτικοί και μετά να τις δείξουν και στους σπουδαστές.

Η ζούγκλα του Μαυροπίνακα
Αμερικάνικη ταινία, σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Μπρουκς με τους: Γκλεν Φορντ, Σίντνεϊ Πουατιέ, Βικ Μόρροου, ΑνΩ ράνσις
Ένας προοδευτικός καθηγητής σ’ ένα σχολείο των φτωχικών συνοικιών της Νέας Υόρκης, επιβάλλει μόνος του την τάξη εναντίον των νεανικών συμμοριών, χωρίς τη βοήθεια της Αστυνομίας.

Στον κύριο μας με Αγάπη
Ο Σίντνεϊ Πουατιέ δίνει μια από της εκπληκτικότερες ερμηνείες του στο ρόλο του Μαρκ Θάκερεϊ, ενός άεργου μηχανικού, που καταλήγει να διδάξει στο σκληρό Ιστ Εντ του Λονδίνου. Η τάξη των αποφοίτων, που αναλαμβάνει, με πρώτους απ’ όλους τον Ντένχαμ, την Πάμελα και την Μπάρμπαρα, ετοιμάζεται να τον συντρίψει, όπως ακριβώς έκαναν και με τον προκάτοχό του, αλλά ο Θάκερεϊ, δέχεται την “πρόκληση” των ατίθασων μαθητών του. Τους μεταχειρίζεται ως ώριμους νέους, που πολύ σύντομα θα μπουν σ’ ένα κόσμο σκληρό, όπου θα πρέπει να επιβιώσουν ή να χαθούν εντελώς αβοήθητοι…

Και φυσικά την ταινία που μπορώ να βλέπω σαν να είναι πάντα η πρώτη φορά…..
Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών ή απλά “O Captain! My Captain!”


Ο αντικομφορμιστής καθηγητής Τζον Κίτινγκ, οι φράσεις “carpe diem”, “O captain! My captain!” και οι ταλαντούχοι νέοι ηθοποιοί που αργότερα έγιναν σταρ του Χόλιγουντ, γοήτευσαν χιλιάδες θεατές που έβγαιναν από το σινεμά με δάκρυα στα μάτια.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός καθηγητή Αγγλικών, του Τζον Κίτινγκ.
Το 1959 διδάσκει στο σχολείο, που ήταν και ο ίδιος μαθητής, στην Ακαδημία Γουέλτον. Οι μαθητές του, παιδιά συντηρητικών οικογενειών, μαθαίνουν από τον αντισυμβατικό καθηγητή πώς να πάνε κόντρα στο κατεστημένο και πώς να απελευθερώσουν τις καταπιεσμένες επιθυμίες τους.
Εμπνέει τους μαθητές του, οι οποίοι ακολουθούν τον τρόπο σκέψης του και η ζωή τους αλλάζει για πάντα.
Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο Τομ Σούλμαν και ήταν το πρώτο του.
Η υπόθεση βασίστηκε εν μέρει στις αληθινές εμπειρίες του σεναριογράφου κατά τη φοίτησή του στο Montgomery Bell Academy με καθηγητή τον Samuel F. Pickering, ο οποίος ακολουθούσε ένα αντισυμβατικό στυλ διδασκαλίας.

Check Also

Όπα ρε φίλε, με μπερδέψατε….

Και βλέπω που λέτε το θρίλερ εργάκι μου στη tv, αραχτή στη βεράντα με τρία …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js