Αρχική / -----Ροή θεμάτων / Εφηβεία μέρος 3ον …..


Εφηβεία μέρος 3ον …..

Εφηβεία. Μια μεγάλη ιστορία που μόνον μια μαμά μπορεί να την περιγράψει και ακόμα δεν τολμώ να πω στη δική μου τη μαμά να μου πει πως ακριβώς ήταν η δική μου εφηβεία…

Συχνές ερωτήσεις για γονείς
Σχετικά με τα κορίτσια και την αλλαγή σώματος
Έχω ακούσει ότι τα κορίτσια έχουν τις περιόδους τους σε νεότερες ηλικίες. Είναι αλήθεια?
Υπάρχει κάποια συζήτηση για αυτό. Η σύντομη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι: Ίσως.
Είναι σαφές ότι η ηλικία έναρξης της εφηβείας έχει μειωθεί τα τελευταία 150 χρόνια, πιθανώς σχετίζεται με τη βελτιωμένη διατροφή. Οι τάσεις στην εφηβεία τα τελευταία 40 χρόνια είναι λιγότερο σαφείς. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η εφηβεία ξεκινά νωρίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Νωρίτερα η εφηβεία μπορεί να παρατηρηθεί σε παιδιά που γεννήθηκαν πολύ μικρά ως βρέφη και δεν καταλαβαίνουμε πλήρως γιατί συμβαίνει αυτό. Η παχυσαρκία είναι επίσης παράγοντας κινδύνου για την πρόωρη εφηβεία, εν μέρει επειδή το σωματικό λίπος εμπλέκεται στον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται ορμόνες όπως τα οιστρογόνα.
Συνολικά, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες και έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα, ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως αυτά τα μοτίβα και τους πιθανούς λόγους που κρύβονται πίσω τους. 

Η κόρη μου ανησυχεί για την αύξηση βάρους κατά την εφηβεία. Είναι η αύξηση βάρους μέρος της φυσιολογικής εφηβείας;
Ναι. Καθώς η έφηβη μεγαλώνει, είναι φυσιολογικό να αυξάνεται το βάρος. Οι αυξανόμενες ποσότητες οιστρογόνων στο σώμα προκαλούν επίσης την εναπόθεση λίπους στους γοφούς και τους μαστούς και το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους αυξάνεται στα κορίτσια καθώς περνούν από την εφηβεία.
Ωστόσο, η αύξηση βάρους που είναι περισσότερο από το αναμενόμενο κατά την εφηβεία θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία. Ο παιδίατρος σας θα αναζητήσει αν η αύξηση του σωματικού βάρους του παιδιού σας διασχίζει εκατοστημόρια στο διάγραμμα ανάπτυξης ή εάν ο δείκτης μάζας σώματος είναι μεγαλύτερος από το 85ο εκατοστημόριο. Ωστόσο, το συνολικό μοτίβο αύξησης βάρους είναι πιο σημαντικό από οποιονδήποτε συγκεκριμένο αριθμό.
Όταν σκέφτεστε για υγιεινό τρόπο ζωής και αύξηση βάρους, θυμηθείτε ότι οι συνήθειες όπως η σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή αναπτύσσονται πολύ νωρίς – το ίδιο ισχύει και για την ανάπτυξη ανθυγιεινών προτιμήσεων σε τρόφιμα και υπερβολικού χρόνου μπροστά σε οθόνες. Ζητήστε από τον παιδίατρό σας ιδέες για το πώς να ενσωματώσετε υγιείς συνήθειες στις καθημερινές ρουτίνες της οικογένειάς σας.

Θέλω η 9χρονη κόρη μου να είναι προετοιμασμένη για την πρώτη της περίοδο, αλλά είναι τόσο νεαρή! Πότε πρέπει να αρχίσω να της μιλάω για περιόδους;
Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα κορίτσια έχουν τις περιόδους τους κατά μέσο όρο 2 – 2 ½ έτη μετά την ανάπτυξη των μαστών. Η ανάπτυξη των μαστών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μιλήσουμε περισσότερο για τις αλλαγές του σώματος που δεν έχουν ακόμη έρθει. Τονίστε ότι οι περίοδοι είναι φυσιολογικές, αποτελούν μέρος ενός υγιούς σώματος και δεν πρέπει να ντρέπεται.
Τα κορίτσια μπορεί να αισθάνονται ανήσυχα για οδυνηρές περιόδους ή ανήσυχα που θα το ανακαλύψουν οι συμμαθητές τους. Ενώ κάθε κορίτσι είναι διαφορετικό, μια καθησυχαστική προσέγγιση και επαρκείς πληροφορίες συχνά μπορούν να ανακουφίσουν από το άγχος που μπορεί να νιώσουν τα κορίτσια για τις περιόδους τους
Είναι πολύ καλύτερο για την κόρη σας να ενημερώνεται σχετικά με το σώμα της νωρίς στη διαδικασία της εφηβείας από το να εκπλαγεί ή ακόμα και να φοβάται καθώς αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να έχετε διαθέσιμες σερβιέτες εκ των προτέρων και να εξηγήσετε πώς να τις χρησιμοποιήσει, πριν από την άφιξη της πρώτης περιόδου.
Μιλήστε ανοιχτά και ειλικρινά για την εφηβεία. Απαντήστε σε τυχόν ερωτήσεις που έχει σχετικά με τις αλλαγές στο σώμα της.Πότε πρέπει η κόρη μου να κάνει εξετάσεις πυέλου;
Οι υγιείς έφηβοι δεν χρειάζονται εξέταση πυέλου έως ότου είναι 21 ετών. Στο παρελθόν, συνιστούσαν ετήσιες πυελικές εξετάσεις για εφήβους που ήταν σεξουαλικά ενεργοί, αλλά η έρευνα έδειξε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Τα επιχρίσματα Pap πριν από την ηλικία των 21 συνιστώνται μόνο για πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως έφηβοι με HIV ή ανοσολογικές ανεπάρκειες. Οι πυελικές εξετάσεις δεν γίνονται ως μέρος της ρουτίνας υγειονομικής περίθαλψης, αλλά μπορεί να είναι απαραίτητες σε ορισμένες καταστάσεις: για παράδειγμα, εάν ένας σεξουαλικά ενεργός έφηβος έχει κοιλιακό άλγος.
Πότε πρέπει να διδαχθούν τα κορίτσια πώς να κάνουν αυτοεξέταση μαστού;
Οι έφηβες γενικά δεν χρειάζεται να κάνουν αυτο-εξετάσεις μαστού επειδή διατρέχουν εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Επίσης, τα στήθη τους είναι πιθανό να αλλάξουν καθώς μεγαλώνουν και η ανάπτυξη της ευαισθησίας και του πρηξίματος μπορεί να είναι φυσιολογική κατά τις αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε άγχος στα κορίτσια που κάνουν τακτικές εξετάσεις μαστού.
Η έρευνα επίσης δεν έδειξε όφελος από τους αυτοελέγχους του μαστού στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Προς το παρόν, οι γιατροί δεν συνιστούν τακτικές εξετάσεις μαστού για έφηβες γυναίκες και υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες για τις συστάσεις στις ενήλικες γυναίκες.Πώς σέβομαι την ανάγκη της κόρης μου για προστασία της ιδιωτικής ζωής, παρακολουθώντας παράλληλα την ανάπτυξή της;
Προσφέρετε στην κόρη σας ευκαιρίες να μιλήσετε για την εφηβεία και τις αλλαγές που συνοδεύουν. Η ανοιχτή συζήτηση για την εφηβεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ντροπής και του στίγματος και μπορεί να ενθαρρύνει την κόρη σας να είναι πιο πρόθυμη να σας μιλήσει για αυτό που βιώνει.
Ωστόσο, ορισμένα παιδιά απλά δεν θέλουν να μιλήσουν με τους γονείς τους για αυτό το θέμα, και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Βεβαιωθείτε ότι η κόρη σας γνωρίζει ότι είστε διαθέσιμοι εάν έχει απορίες και ότι έχει πρόσβαση σε αξιόπιστους πόρους για πληροφορίες. Αυτά περιλαμβάνουν βιβλία και κατάλληλη εκπαίδευση για την υγεία στο σχολείο. Εάν έχετε συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη ή την πρόοδο του παιδιού σας έως την εφηβεία, ο παιδίατρος σας θα χαρεί να το αντιμετωπίσει μαζί με σας και την κόρη σας.
Πηγές: testpap – virus – shareCheck Also

Τα 4 ζώδια που είναι γεννημένοι ηγέτες ….

Τα ζώδια που ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα και είναι γεννημένοι ηγέτες είναι τέσσερα. Eίναι παθιασμένα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *