Αρχική / -----Ροή θεμάτων / 14 Συμβουλές Υγείας Από Έναν Ιάπωνα Γιατρό Ηλικίας που έζησε 107 χρόνια


14 Συμβουλές Υγείας Από Έναν Ιάπωνα Γιατρό Ηλικίας που έζησε 107 χρόνια

Τι ευλογία να ζεις πάνω από έναν αιώνα και να απολαμβάνεις τον κάθε χρόνο της ζωής σου! Ο Δρ. Shigeaki Hinohara έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιουλίου 2017 σε ηλικία 107 ετών, υπήρξε ο γηραιότερος ιατρός και καθηγητής εν ενεργεία στην Ιαπωνία, αφού είχε γεννηθεί το 1911, λίγα χρόνια πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Ο ιδρυτής του «Νέου Κινήματος Ηλικιωμένων» και συγγραφέας 150 βιβλίων, μεταξύ των οποίων το best seller «Living Long, Living Good», το οποίο έχει πουλήσει 1,2 εκ. αντίτυπα, ο Δρ. Hinohara μας έδωσε 14 πολύτιμες συμβουλές για να ζήσουμε μια πολυετή, υγιή και ευτυχισμένη ζωή:
#1. Η ενέργεια προέρχεται από το να νιώθουμε καλά, όχι από το να τρώμε καλά ή να κοιμόμαστε πολύ
Όπως τα παιδιά που περνάνε τέλεια μέχρι πεινάσουν ή να νυστάξουν, καταργήστε τους αυστηρούς κανόνες για τον χρόνο που θα φάτε ή θα κοιμηθείτε, και θα είστε πιο ενεργητικοί και χαρούμενοι για τον εαυτό σας.
#2. Μην είστε υπέρβαροι
Πάντα προσεκτικός με την πρόσληψη τροφής, ο Δρ Hinohara έπαιρνε καφέ, χυμό πορτοκάλι και μια κουταλιά ελαιόλαδο για πρωινό, γάλα και κουλουράκια για μεσημεριανό, λαχανικά, ψάρι και ρύζι για δείπνο και μια μερίδα κρέας των 100 γραμμαρίων δύο φορές την εβδομάδα.
#3. Προγραμματίστε εκ των προτέρων
Λόγω του γεμάτου προγράμματος με διαλέξεις, ραντεβού και δουλειά στο νοσοκομείο, ο Δρ. Hinohara έμαθε να προγραμματίζει για να απολαμβάνει περισσότερο τη ζωή. Περίμενε με ανυπομονησία τους Ολυμπιακούς του 2020 στο Τόκιο και τους έχει καταχωρίσει ήδη στο ημερολόγιό του.
#4. Δεν χρειάζεται να πάρετε σύνταξη
Ο Δρ. Hinohara θεωρουσε ότι δεν χρειάζεται να συνταξιοδοτηθείτε αν αγαπάτε τη δουλειά σας.
#5. Μοιραστείτε όσα γνωρίζετε
Ο Δρ. Hinohara παρέδιδε 150 διαλέξεις τον χρόνο σε επιχειρησιακές κοινότητες και σχολεία. Στις περισσότερες από αυτές τις διαλέξεις ήταν όρθιος έως και 90 λεπτά, κάτι που σύμφωνα με τους γιατρούς, τον κρατούσε δυνατό.#6. Μην πιστεύετε ό,τι σας λέει ή σας συστήνει ο γιατρός σας
Ο Δρ. Hinohara σύστηνε να ρωτήσετε τον γιατρό σας αν θα διάλεγε την ίδια διαδικασία ή θα έδινε την ίδια αγωγή σε κάποιον αγαπημένο του, πριν να συμφωνήσετε με τη θεραπεία που σας προτείνει.
#7. Για να παραμείνετε υγιείς, να ανεβαίνετε πάντα από τις σκάλες και να κουβαλάτε τα πράγματά σας
Ο Δρ. Hinohara συνήθιζε να ανεβαίνει τα σκαλιά δυο-δυο και υπήρξε θερμός υποστηρικτής του να σηκώνει κανείς το βάρος του.
#8. Εμπνευστείτε
Ο Δρ. Hinohara εξακολουθούσε να να βρίσκει έμπνευση στον κόσμο και να κινητοποιείται, όπως για παράδειγμα το ποίημα του Robert Browning “Abt Vogler”, που περιγράφει την ομορφιά της μουσικής.
#9. Ο πόνος είναι μυστηριώδης
Σύμφωνα με τον Δρα Hinohara, ο καλύτερος τρόπος για να ξεχάσετε τον πόνο είναι να κάνετε κάτι που σας αρέσει. Στο Διεθνές Νοσοκομείο Σεϊρόκα, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος, γίνονται θεραπείες με ζώα και με μουσική, καθώς και μαθήματα εικαστικών για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τον πόνο τους.
#10. Μην τρελαίνεστε με τη συγκέντρωση υλικών αγαθών
Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Δρ. Hinohara διατηρούσε μια φαταλιστική στάση απέναντι στη ζωή και απολάμβανε τα αγαθά του χωρίς να είναι υπερβολικά προσκολλημένος σ’ αυτά. Ήξερε ότι δεν θα τα έπαιρνε μαζί του.
#11. Η επιστήμη από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να βοηθήσει τους ανθρώπους
Ο Δρ. Hinohara πίστευε στη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου και ότι οι περισσότερες ασθένειες συνδέονται με τον συναισθηματικό τους κόσμο. Η θεραπεία από την ασθένεια περνάει και μέσα από την τέχνη, όχι μόνο από τη φαρμακευτική αγωγή και τις χειρουργικές επεμβάσεις.
#12. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και γεμάτη απρόοπτα. Μην ανησυχείτε και πολύ γι’ αυτά.
Το 1970, σε ηλικία 59 ετών, η πτήση του από το Τόκιο προς τη Φουκουόκα δέχτηκε αεροπειρατεία από το ιαπωνικό κομμουνιστικό κόμμα. Ο Δρ. Hinohara πέρασε 4 ημέρες με χειροπέδες στο κάθισμά του με τους υπόλοιπους επιβάτες σε θερμοκρασία πάνω από 40 C και με έκπληξη παρατήρησε πως το σώμα του κατέβασε σφυγμούς για να ανταπεξέλθει.#13. Βρείτε ένα πρόσωπο που θαυμάζετε
Ο Δρ. Hinohara, ο οποίος θαύμαζε τον πατέρα του, συχνά όταν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα αναρωτιόταν τι θα έκανε ο πατέρας του αν βρισκόταν στη θέση του.
Και τέλος…
#14. Είναι υπέροχο να ζεις πολύ.
Ο Δρ. Hinohara χρησιμοποίησε τη μακροζωία του στην υπηρεσία της κοινωνίας. Συνέχιζε μέχρι τα τελευταία του να προσφέρει εθελοντική εργασία και να εργάζεται 18 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή της ζωής του.
Εσείς;
Πηγή: Elite Readers

Check Also

Καλύτερα να τον λέμε Υδρο-χάος….

Οι άντρες Υδροχόοι είναι γεννημένοι ηγέτες. Έχουν το χάρισμα και την γοητεία να παρασύρουν κόσμο, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *