Αρχική / ----------SLIDER / Το να είσαι καλός με τους άλλους μπορεί να είναι κακό για εσένα


Το να είσαι καλός με τους άλλους μπορεί να είναι κακό για εσένα

Στο ερώτημα αν το να βάζουμε μπροστά τους άλλους και να δίνουμε στον συνάνθρωπό μας είναι καλό ή κακό επεχείρησαν να απαντήσουν οι επιστήμονες. Μπορεί κάτι τέτοιο να μας κάνει ευτυχισμένους, οδηγώντας σε λιγότερες απογοητεύσεις; Ή μήπως προτεραιότητα πρέπει να είναι ο εαυτός μας και μόνο αυτός;



Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μοναξιά είναι εξίσου κακή για την υγεία μας όσο το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Ωστόσο και το αναπτύξει και να διατηρήσει κανείς υγιείς σχέσεις είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, ενέργεια, γνώσεις και –κάποιες φορές- χρήματα.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα μέλη ομάδων που βοηθούν άλλους ανθρώπους τείνουν να έχουν σημαντικό «αντίκρυσμα» για τα άλλα μέλη της ομάδας. Πέρα όμως από τα οφέλη σε κοινωνικό επίπεδο, φαίνεται ότι ο αλτρουισμός αυξάνει και τα επίπεδα της προσωπικής ευεξίας του ατόμου. Ο αλτρουισμός συνδέεται με μεγαλύτερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή και ευτυχίας, αλλά και με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης. Υπάρχουν επίσης ισχυτές θετικές συσχετίσεις μεταξύ του αλτρουισμού και της σωματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης θνησιμότητας των αλτρουιστών, έναντι των μη αλτρουιστών.

Ωστόσο, υπάρχουν και τα αντίθετα αποτελέσματα. Υπάρχουν και περιπτώσεις που οι δοτικοί άνρθωποι παρασύρονται τόσο από τη διάθεσή τους να προσφέρουν στους άλλους ανθρώπους, που μπορεί να εμφανίσουν στρες, εξουθένωση ή ψυχολογικά προβλήματα. Για αυτό και οι ειδικοί αναφέρουν πως είναι χρήσιμο να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στη φροντίδα για τους άλλους και στη φροντίδα για τον ίδιο μας τον εαυτό.
Η βοήθεια προς τους άλλους είναι ασφαλώς σημαντική, αν όμως φτάνουμε στα επίπεδα του burnout θα είναι χρήσιμο να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιο άλλο μέλος της ομάδας. Ωστόσο, το να είσαι καλός δεν σημαίνει μόνο να βοηθάς, σημαίνει και το να μην είσαι επιθετικός και να είσαι ευγενής με τους άλλους. Στο κομμάτι που αφορά τη μη επιθετικότητα, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αντιφατικά: ενώ δείχνουν ότι o θυμός μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας, τις ίδιες αρνητικές συνέπειες έχει και η μη έκφραση του θυμού, αφού έχει σνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης και συναισθήματα ενοχής.

Check Also

Οι έξι πρωταγωνίστριες της φετινής σεζόν σε νέες σειρές…

Ηθοποιοί με πολλά χιλιόμετρα σε θεατρικές και τηλεοπτικές διαδρομές αλλά και νεότερες που χρόνο με …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

-----------------------------------------

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

-----------------------------------------