Η παιδοφιλία είναι ένας κίνδυνος που καιροφυλακτεί ανεξαρτήτως εποχής και που έχει πάρει νέες διαστάσεις στις μέρες μας, λόγω και της ευρείας χρήσης του διαδικτύου από όλο και μικρότερα παιδιά.
Οι συλλήψεις έχουν πυκνώσει και οι σχετικές υπηρεσίες είναι πλέον εξαιρετικά οργανωμένες και στοχεύουν στην προληπτική δράση, όμως το πρώτο ανάχωμα για την προστασία ενός παιδιού είναι πάντα οι γονείς. Δείτε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια του παιδιού σας.
Ενημερώστε το παιδί για το ζήτημα
Από μικρό ακόμη, οφείλετε να εκπαιδεύσετε το παιδί σας στην αναγνώριση και την αποφυγή μιας πιθανής επαφής με κάποιον κακόβουλο ενήλικα. Μάθετέ του τι δεν πρέπει ποτέ να του ζητά ένας ενήλικας, πώς δεν πρέπει να συμπεριφέρεται μπροστά στο παιδί και πού δεν πρέπει ποτέ να το ακουμπάει (τα εσώρουχα είναι ένας καλός δείκτης), τι είναι μυστικό και τι δεν πρέπει να κρύβει από εσάς σε καμία περίπτωση, καθώς και τη διαφορά του δώρου απ’ τη «δωροδοκία». Δώστε του να καταλάβει ότι δεν πρέπει να μιλά σε αγνώστους χωρίς να είναι απαραίτητο, ότι δεν είναι κακό να βάλει τις φωνές αν συμβεί κάτι από τα παραπάνω και μάθετέ του να αποφεύγει να τριγυρνά μόνο του, να μην πηγαίνει μόνο του σε δημόσιες τουαλέτες και να φεύγει αμέσως όποτε αντιληφθεί ότι κάποιος το έχει ακολουθήσει σε αυτές.
Πείτε του ότι είναι σωστό να λέει «όχι» σε ενήλικες, γνωστούς και άγνωστους, που του κάνουν προτάσεις όπως αυτές που του έχετε διδάξει και εκπαιδεύστε το να ψάχνει βοήθεια στα «σίγουρα», σε μία άλλη μαμά ή σε έναν αστυνομικό. Υποδείξτε του ένα συγκεκριμένο σημείο συνάντησης, αν τυχόν απομακρυνθεί και μάθετε του μία «κωδική» λέξη ώστε να αναγνωρίζει εύκολα αν ο ενήλικος που το πλησιάζει βρίσκεται εκεί αντικαθιστώντας εσάς.
Μην χαλαρώνετε την επίβλεψή σας
Όταν δεν είναι μαζί σας ή με κάποιον έμπιστο άνθρωπο, το παιδί σας μπορεί να είναι στο σχολείο, στην προπόνηση, στη μουσική ή στο φροντιστήριο. Μην επαναπαύεστε καθόλου, αφού σε τέτοια μέρη δεν αποκλείεται να βρίσκεται κάποιος που σκέφτεται κακόβουλα και περιμένει την ευκαιρία να δράσει ομοίως. Γνωρίστε όλους τους ανθρώπους που συναναστρέφεται το παιδί σας και μιλήστε μαζί τους περισσότερες από μία φορές για να έχετε μία εικόνα τους, αλλά και να δείξετε σ’ όλους ότι είστε σε εγρήγορση όσον αφορά την παρουσία του παιδιού σας στο χώρο τους. Παράλληλα, συζητάτε πάντα με τους άλλους γονείς κι έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για συγκεκριμένες συμπεριφορές, ύποπτες εκδηλώσεις τρυφερότητας και υπερβολές, ίσως, στην καθημερινή συναναστροφή με τα παιδιά.
Παρατηρείτε πάντα το παιδί σας, τη συμπεριφορά, τη διάθεση και τις πιθανές μεταβολές στα θέματα που του κινούν το ενδιαφέρον. Αν έχει προβλήματα στον ύπνο, βλέπει εφιάλτες, εκφράζει φόβους που δεν είχε ή χάνει τον έλεγχο πραγμάτων που είχε μάθει να ελέγχει (όπως η τουαλέτα) υπάρχει ενδεχόμενο να είχε μια δυσάρεστη εμπειρία. Ύποπτο θεωρείται επίσης, το να μιλά υπερβολικά πολύ για κάποιον ενήλικο που δεν το ενδιέφερε μέχρι τώρα ή να αναφέρεται σε θέματα σεξουαλικής φύσεως που δεν του έχετε εξηγήσει ακόμη.
Προσοχή στο διαδίκτυο
Η χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων από ένα παιδί είναι λεπτή υπόθεση, όπως είναι και η χρήση απ’ τον γονιό, όταν αυτή αφορά το παιδί, π.χ. η άκριτη δημοσίευση φωτογραφιών. Μην εκθέτετε την εικόνα ή τις προσωπικές πληροφορίες του παιδιού σας, αν δεν έχετε εξασφαλίσει την πλήρη ιδιωτικότητα του λογαριασμού σας και τον έλεγχο όσων έχουν πρόσβαση στις δημοσιεύσεις σας, αλλά και πάλι, χωρίς υπερβολές ή επιπολαιότητες. Ο κίνδυνος οι φωτογραφίες να «παραπέσουν» είναι παραπάνω από υπαρκτός, με την«ψηφιακή απαγωγή» να είναι ένας απ’ αυτούς.
Μιλήστε στο παιδί σας για όλους τους κινδύνους του διαδικτύου και μάθετέ του να το χρησιμοποιεί σωστά, αναλόγως την ηλικία του, χωρίς υπερβολικές απαγορεύσεις ή μεσοβέζικες εξηγήσεις που μπορεί να μη ληφθούν υπ’ όψιν στη συνέχεια. Φροντίστε να μπαίνει από κάποιο τερματικό στο οποίο έχετε πρόσβαση και εσείς, έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε έναν έλεγχο, πού και πού, για κακόβουλες ιστοσελίδες, λογισμικό ή λέξεις κλειδιά που υπονοούν ότι κάτι κακό μπορεί να τρέχει.
Εξηγήστε του ότι δεν πρέπει να εκτίθεται ή να δίνει προσωπικές πληροφορίες σε κοινωνικά δίκτυα ή άλλου τύπου ιστοσελίδες και πως οι άνθρωποι στο ίντερνετ, πολύ συχνά, δεν είναι αυτό που δείχνουν και χρειάζεται αυξημένη προσοχή στις διαδικτυακές συναναστροφές και «φιλίες». Τέλος, καλό είναι να ενημερώνεστε διαρκώς γύρω απ’ το ζήτημα της ψηφιακής ασφάλειας και να μην το αφήνετε στην τύχη.