Είναι αλήθεια ότι πονάει η πρώτη φορά; Κι αν είναι έτσι, δεν είναι τραυματική η εμπειρία για τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή; Υπάρχει «σωστή» ηλικία; Θα έχω οργασμό την πρώτη φορά; Απαντήσεις στις ερωτήσεις ζαλισμένων (από την αγωνία) εφήβων.
«Να το κάνω ή να μην το κάνω;». «Θα πονέσει;». «Θα το καταλάβουν οι γονείς μου;». «Θα αλλάξει το σώμα μου;». «Θα έρθω σε οργασμό;». Καθημερινές απορίες εφήβων που φλερτάρουν (εκτός από μεταξύ τους και) με την ιδέα της πρώτης σεξουαλικής συνεύρεσης, αναρωτιούνται και ανησυχούν για το πώς είναι η πρώτη φορά.
Όπως κάθε τι στη ζωή, η «πρώτη φορά», η πρώτη σεξουαλική συνεύρεση, για να μιλήσουμε με επιστημονικούς όρους, είναι αυτό που την κάνεις. Η έκβασή της εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων, που περιλαμβάνουν την διάθεση της στιγμής, την προετοιμασία της, την εμπειρία ή απειρία των δύο παρτενέρ, τη σχέση που έχουν μεταξύ τους, την ηλικία τους, ακόμη και τα θρησκευτικά ή άλλα πιστεύω τους. Κανόνες και στατιστικά στοιχεία σχετικά με το αν θα πονέσει/ θα σου αρέσει/ θα φτάσεις στην κορύφωση δεν υπάρχουν.
Η πρώτη φορά στη γυναικεία ψυχολογία
«Για το κορίτσι, αυτό το πρώτο ερωτικό βήμα χαρακτηρίζεται από την επιθυμία, το ‘πιστεύω’ και το ‘θέλω’ της να ολοκληρωθεί ως γυναίκα» εξηγεί ο Θάνος Ασκητής, νευρολόγος – ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, στο Iatronet. .
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πούμε ότι το κορίτσι λειτουργεί, φτάνοντας στην πρώτη φορά, κυρίως συναισθηματικά και όχι σαρκικά, όπως λειτουργεί το αγόρι» συνεχίζει ο κ. Ασκητής. «Ασφαλώς η βιολογική της ωρίμανση και η σεξουαλική της ταυτότητα επιτρέπουν τη σωματική αφύπνιση, την ερωτική διάθεση στο να προετοιμαστεί, αλλά με βάση το συναίσθημα της τρυφερότητας και της παράδοσης στο σύντροφο-άνδρα, που εκείνη επιλέγει».
Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με μελέτες του Ιατρικού Σεξολογικού Ινστιτούτου, μία στις δύο γυναίκες οδηγείται στην πρώτη φορά παρορμητικά, παρασυρμένη συνήθως από την επιθυμία του συντρόφου της, χωρίς να νιώθει έτοιμη και κατά συνέπεια χωρίς να ευχαριστιέται την ερωτική πράξη.
«Βασικό γνώρισμα της πρώτης φοράς για την πλειοψηφία των γυναικών είναι η μη συμμετοχή τους στην ερωτική επαφή και η αίσθηση της αμηχανίας, του φόβου και της αγωνίας που τις διακατέχουν και που έχουν ως αποτέλεσμα να μη φτάνουν σχεδόν ποτέ στην κορύφωση» αναφέρει ο κ. Ασκητής.
Όταν τα αγόρια γίνονται άνδρες
«Ένα στα δύο αγόρια ηλικίας 14 έως 17 χρόνων αποκτά τότε την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία» εξηγεί ο κ. Ασκητής. Εξαιτίας της απειρίας, της ηλικίας, αλλά και της μυθοποίησης της σεξουαλικής πράξης στο μυαλό του εφήβου –που αντιλαμβάνεται την σεξουαλική απόδοσή του σαν στόχο και όχι σαν απόλαυση– η πρώτη του φορά είναι σπάνια “επιτυχημένη”.
«Το κόστος της αποτυχημένης πρώτης φοράς στο αγόρι είναι μεν θορυβώδες, αλλά δεν είναι αληθινό» αναφέρει ο κ. Ασκητής. «Αν και ο έφηβος, μέσα στα συντρίμμια της αποτυχίας του, εγκλωβίζεται, δραματοποιεί και καθηλώνεται στο φόβο της ανικανότητάς του, γρήγορα μπορεί να το ξεπεράσει, πηγαίνοντας σε μια επόμενη φορά, που σίγουρα θα είναι καλύτερη από την πρώτη».
Συνοδοιπόροι σε άγνωστα μονοπάτια
«Πολλοί ρωτούν τι γίνεται όταν είναι και οι δυο παρθένοι. Είναι καλύτερα ή χειρότερα τότε;» επισημαίνει ο κ. Ασκητής. «Πάλι κι εδώ οι απαντήσεις δεν είναι συγκεκριμένες. Το καλύτερο ή το χειρότερο σχετίζεται άμεσα με το πόσο νιώθουν όμορφα μέσα στην ανάγκη να ολοκληρωθούν σεξουαλικά, στο να μη βιάζονται να φτάσουν στον ποθούμενο στόχο, στην αναζήτηση της ηδονής, που θα τους προετοιμάσει ψυχικά και σωματικά να φτάσουν στην εισχώρηση σιγά σιγά, μέσα από τη γλύκα της ηδονής και της αισθησιακής απόλαυσης».
Οι τεχνικές λεπτομέρειες
Το πόσο επιτυχημένη θα είναι η πρώτη φορά εξαρτάται πρωτίστως από το πόσο χαλαροί και έτοιμοι γι’ αυτήν νιώθουν οι δύο παρτενέρ. Σε αυτό βοηθούν παράγοντες όπως η οικειότητα και το μεταξύ τους συναισθηματικό δέσιμο, αλλά και η πλήρης απουσία βιασύνης. Τα προκαταρκτικά και η χρονική διάρκειά τους –όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο– παίζουν σπουδαίο ρόλο στις σεξουαλικές συνευρέσεις γενικώς, και στην πρώτη φορά ειδικότερα, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα όπως στυτικές δυσλειτουργίες στον άνδρα και απουσία ερεθισμού στη γυναίκα.
Ένα λιπαντικό με βάση το νερό, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο, θα διευκολύνει τη διείσδυση και θα μειώσει τον πόνο της γυναίκας. Πέρα από σπάνιες εξαιρέσεις, όπως ορισμένες περιπτώσεις αθλητριών, που χάνουν σε μικρή ηλικία τον παρθενικό τους υμένα, η μεμβράνη αυτή που καλύπτει την είσοδο του κόλπου σπάει κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή, και η –απολύτως φυσιολογική– αιμορραγία διαρκεί από λίγες ώρες έως δύο ημέρες.
«Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών δεν παίρνει μέτρα προφύλαξης για πιθανή εγκυμοσύνη, η οποία, αν συμβεί, παίζει έντονα τραυματικό ρόλο για τη συνέχιση της σεξουαλικής ζωής της» επισημαίνει, τέλος, ο κ. Ασκητής. Πέρα από την πιθανότητα εγκυμοσύνης, το προφυλακτικό προστατεύει και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, πράγμα που σημαίνει ότι κρίνεται απαραίτητο, όχι μόνο για να διαφυλάξετε την σωματική και πνευματική σας υγεία, αλλά και για να χαλαρώσετε, απαλλαγμένοι από τέτοιου είδους άγχη, που μόνο ανασταλτικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.
Πηγή : Iatronet.