Το ξεβαφτικό νυχιών δεν αρκεί να αφαιρεί εύκολα και γρήγορα το βερνίκι. Πρέπει να είναι απόλυτα φιλικό προς τα νύχια και την επιδερμίδα. Με βάση λοιπόν τη συχνότητα αποχρωματισμού των νυχιών, τον τύπο αλλά και την απόχρωση βερνικιού αναζητούμε τη σύνθεση που μας ταιριάζει.
Συνήθως αφιερώνουμε αρκετό χρόνο για να βρούμε την πιο trendy απόχρωση βερνικιού, αναζητούμε το τελειότερο top coat για να σιγουρευτούμε ότι το μανικιούρ θα παραμείνει … στη θέση του, για πολλές μέρες και όταν έρχεται η ώρα για το ξεβαφτικό αγοράζουμε το πρώτο που βρίσκεται μπροστά μας με βασικό κριτήριο συνήθως την οικονομική του τιμή. Κι όμως ο αποχρωματισμός των νυχιών είναι η διαδικασία που, αν δεν γίνει με το σωστό τρόπο και τα κατάλληλα προϊόντα, μπορεί να αλλοιώσει την καλή όψη, υφή και υγεία τους.
Τι περιέχει ένα υγρό αποχρωματισμού νυχιών. Αν και οι μαρτυρίες για την περιποίηση των νυχιών με την αξιοποίηση φυτών και λουλουδιών, χάνονται στα βάθη της ιστορίας – γύρω στο 3.000 π.Χ.-, μόλις το 1917 κυκλοφορεί στις Η.Π.Α το πρώτο βερνίκι . Λίγα χρόνια αργότερα- στη δεκαετία του 1930- εμφανίζονται στην αγορά τα πρώτα γυαλιστερά βερνίκια διαρκείας και τα υγρά αποχρωματισμού. Τα σύγχρονα ξεβαφτικά νυχιών περιέχουν κυρίως έναν ισχυρό διαλύτη ο οποίος διαλύει τις ρητίνες που περιέχονται στα βερνίκια- χάρη σ’ αυτές, τα βερνίκια «κολλάνε» πάνω στο νύχι, έχουν έντονη γυαλάδα και σκληραίνουν την πλάκα. Υπάρχουν δύο είδη υγρών αποχρωματισμού. Με ασετόν η χωρίς. Διαλύτες περιλαμβάνονται και στις δύο εκδοχές.
Το ασετόν είναι ένα πολύ ισχυρό διαλυτικό-καθαριστικό που αφαιρεί εύκολα και γρήγορα το βερνίκι χωρίς να αφήνει κατάλοιπα χρωστικών. Όμως, ταυτόχρονα, είναι μια αρκετά «επιθετική» επιφανειοδραστική ουσία που αφαιρεί τα φυσικά έλαια και ξηραίνει τα νύχια, τα πετσάκια και την γύρω επιδερμίδα. Γι αυτό και η χρήση του συστήνεται μια φορά την εβδομάδα σε όσες γυναίκες δεν βάφουν πολύ συχνά τα νύχια τους ή χρησιμοποιούν έντονα, σκουρόχρωμα βερνίκια. Τα προϊόντα χωρίς ασετόν, από την άλλη, περιέχουν ήπιους παράγοντες αποχρωματισμού- ethyl acetate, isopropyl alcohol, propylene carbonate- και ενυδατικά συστατικά, όπως βιταμίνη Ε, γλυκερίνη, πανθενόλη ή tea tree oil που προστατεύουν τα νύχια όσο και την επιδερμίδα γύρω από την αφυδάτωση. Δεν είναι όμως τόσο ισχυρά όσο αυτά με ασετόν και χρειάζεται να επαναλάβουμε τη διαδικασία αρκετές φορές μέχρι να απομακρυνθεί σωστά το βερνίκι . Τα ξεβαφτικά νυχιών χωρίς ασετόν συστήνονται κυρίως για τα ανοιχτόχρωμα βερνίκια και για τα αφυδατωμένα νύχια με έντονες ραβδώσεις ενώ αντενδείκνυνται για τα σκουρόχρωμα και τα βερνίκια τύπου shellac.
Πως αφαιρούμε το βερνίκι χωρίς να καταστρέφουμε τα νύχια.
Για να προστατεύσουμε την περιοχή, βάζουμε λίγο λάδι γύρω-γύρω στα νύχια ή κάνουμε απαλό μασάζ με μια πλούσια, θρεπτική κρέμα.
Βρέχουμε ένα βαμβάκι με το ξεβαφτικό νυχιών και το τοποθετούμε πάνω στο νύχι. Το πιέζουμε ελαφρά για λίγα δευτερόλεπτα και αφαιρούμε προσεκτικά το βερνίκι.
Μια ακόμη εναλλακτική – για το ημιμόνιμο μανικιούρ-είναι να τοποθετήσουμε μικρά κομματάκια βαμβάκι που έχουμε μουσκέψει με ασετόν, πάνω στα νύχια , να τα στερεώσουμε με αλουμινόχαρτο και να τα αφήσουμε για 10-15 λεπτά. Απομακρύνουμε το αλουμινόχαρτο, πιέζουμε απαλά πάνω σε κάθε νύχι και αφαιρούμε το βερνίκι.
Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία ξεπλένοντας τα χέρια με άφθονο χλιαρό νερό. Τα σκουπίζουμε απαλά με την πετσέτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά πριν ανανεώσουμε το βερνίκι.
Ανά διαστήματα, απλώνουμε, σαν εντατική θεραπεία, 1-2 σταγόνες θρεπτικό λάδι στην επιδερμίδα γύρω και πάνω στα νύχια και κάνουμε απαλό μασάζ.