Η φωτογραφία σίγουρα θυμίζει σε πολλούς στιγμές παιδικών χρόνων και την έναρξη της ημέρας τους στο παρελθόν. Προσωπικά εμένα πέρα από την τρυφερή μητρική αγάπη και φροντίδα, μου έφερε στο νου σκηνές που μαρτυρούν το τι μπορεί να σκαρφιστεί το παιδικό μυαλό όταν σκοντάφτει σε αδιέξοδα.
Από τότε ένιωθα μια απέχθεια για το γάλα… κανένα επιχείρημα για το ότι είναι θρεπτικό …σε κάνει δυνατή…έξυπνη… ψηλή, δε μπόρεσε να με πείσει.
Τώρα φυσικά έμαθα πως το γάλα αποτελεί μια πλούσια πηγή σε ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη β12 και πολλών άλλων βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων καθώς επίσης μια κορυφαία πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων, στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών. Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 8 ετών είναι δύο φλιτζάνια τσαγιού και σε παιδιά 9 ετών και πάνω μέχρι τρία φλιτζάνια τσαγιού.
Έμαθα επίσης πως το γεγονός ότι το παιδί σας αρνείται να καταναλώσει τη συγκεκριμένη τροφή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό θα έχει επίπτωση στην ανάπτυξη γιατί μπορεί να τις προσλάβει και από άλλες εξίσου σημαντικές τροφές .
Εγώ θυμάμαι με πόνο ψυχής τα “υπέροχα πρωινά” που πάντα έβρισκα το γάλα ζεστό, το γάλα κρύο, το γάλα με πέτσα, το γάλα ξινό και όταν έφτασα σε μεγαλύτερη ηλικία έπαιρνα το ποτήρι από τα χέρια της μητέρας μου λέγοντάς της, ότι θα το πιω σιγά σιγά. … Τελικά έγινε η συμφωνία και εγώ βρήκα τον τρόπο να το …ξεφορτωθώ το αηδιαστικό πρωινό είτε με χύσιμο στο νεροχύτη είτε με τη βοήθεια του γατούλι μου Ζορό. Τελειώνοντας το δημοτικό, φτάσαμε σε μία συμφωνία με την μαμά, κόβουμε το γάλα και αρχίζουμε πλήρες πρωινό με βούτυρο μέλι στη φρυγανιά και πορτοκαλάδα…
Αποτέλεσμα; Πότε μην προσπαθείς ν αλλάξεις κάποιον που δεν το θέλει…σήμερα λοιπόν και τον καφέ μου τον πίνω σκέτο…