Το ελαιόλαδο είναι μια πηγή ευημερίας για όλο τον οργανισμό. Ωστόσο, στη χημική σύνθεσή του ευεργετικές ιδιοτήτες έχουν ακόμα και τα συστατικα που δεν σαπωνοποιούνται, οι λεγόμενοι ασαπωνοποιητές.
Τι είναι οι ασαπωνοποιητές
Δεδομένου ότι σχεδόν όλα τα φυτικά έλαια σαπωνοποιούνται, δηλαδή με την κατάλληλη κατεργασία μπορούν να μετατραπούν σε σαπούνι, οι χημικοί έχουν διακρίνει μέσα στο ελαιόλαδο, τα συστατικά που μετατρέπονται σε σαπούνι αλλά και όσα απομένουν και ονομάζονται οι ασαπωνοποιητές.
Στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ο αριθμός των λιπαρών οξέων που παραμένουν ασαπωνοποίητα είναι μεγαλύτερος από αυτόν του απλού ελαιολάδου, φροντίζοντας το δέρμα καλύτερα.
Τα αποτελέσματα από μελέτες με μείγματα ασαπωνοποιήτων έδειξαν πως τα συστατικά αυτά που δεν σαπωνοποιούνται βοηθούν τη δραστικότητα των κυττάρων τα οποία παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη και τα οποία ονομάζονται ινοβλάστες. Οι ινοβλάστες χαρακτηρίζονται ως τα κύτταρα της ομορφιάς.
Στην πράξη, οι ασαπωνοποιητές ενεργοποιούν τους ινοβλάστες να παράγουν διαλυτό κολλαγόνο, χαρακτηριστικό του νεανικού δέρματος σε σύγκριση με το αδιάλυτο κολλαγόνο που χαρακτηρίζει την ώριμη επιδερμίδα.
Οι ινοβλάστες χρησιμοποιούνται και στη δερματολογία για τη θεραπεία επιδερμίδων που έχουν διάφορα προβλήματα, π.χ. δερματίτιδα, έκεζεμα κ.λπ.
Ετσι, οι ασαπωνοποιητές άρχισαν να χρησιμοποιούνται και στην κοσμετολογία, στα υψηλής τεχνολογίας καλλυντικά για τη θεραπεία της ώριμης επιδερμίδας και την αντιμετώπιση της ξηρής ή ευαίσθητη επιδερμίδας αντίστοιχα, χάρη στην αντιρυτιδική δράση τους, την αναζωογόνηση και την αποκατάσταση που προσφέρουν στο δέρμα.
Ωστόσο είναι σημαντικό το προϊόν το οποίο θα επιλέξετε να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου με φυσικό τρόπο, δηλαδή κολλαγόνο που παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό. Και αυτό διότι έτσι πραμένετε ενυδατωμένοι από μέσα, γεγονός που ανανεώνει την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας σας αποτελεσματικότερα. Στην αντίθεση περίπτωση, όταν δηλαδή εφαρμόζετε εσείς στο δέρμα σας ένα προϊόν με κολλαγόνο ή σκέτο κολλαγόνο ως εξωτερικό συστατικό, αυτό επειδή έχει υψηλό μοριακό βάρο,ς λόγω της ζωικής προέλευσής του, δεν καταφέρνει να εισχωρήσει πεερισσότερο από την εξωτερική στιβάδα του δέρματος – ουσιαστικά επιτυγχάνετε μια καλή ενυδάτωση στο δέρμα σας.
Επίσης, οι ασαπωνοποιητές χρησιμοποιούνται στον τομέα των αντηλιακών, διότι έχουν φωτοπροστατευτική δράση, δηλαδή αποκαθιστούν τη ζημία η οποία έχει προκληθεί από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Μια ακόμα δημοφιλής χρήσης τους είναι στις κρέμες κατά των ραγάδων και των κηλίδων, οι οποίες προκαλούνται από μια μεταβολή των ινών κολλαγόνου και της ελαστίνης.
Πώς να τους αναγνωρίζετε
Για να είστε σίγουροι ότι τα καλλυντικά σας περιέχουν ασαπωνοποιητές ελιάς, αρκεί να αναζητήσετε τις λέξεις «λάδι ελιάς ασαπωνοποιητές» στα συστατικά του προϊόντος, με την ελπίδα ότι ως συστατικό θα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας (δηλαδή σε μεγαλύτερες ποσότητες).
Επίσης, να σημειώσουμε ότι η αναλογία των ασαπωνοποιήτων που είναι καλή για το δέρμα, όπως αναφέραμε και στην αρχή, βρίσκεται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς σε άλλα παράγωγα του ελαιολάδου τα αντιοξειδωτικά τους μπορεί να είναι υποβαθμισμένα ή να απουσιάζουν εντελώς. Επιπλέον, οι ασαπωνοποιητές διατηρούν τη δράση τους όταν οι ελιές που μαζεύονται πηγαίνουν αμέσως για μεταποίηση.
Σχέση… χημείας
Οι ασαπωνοποιητές είναι ακόρεστοι υδρογονάνθρακες, για τους λιγότερο δυνατούς στη χημεία είναι η συγκέντρωση βιταμινών και αντιοξειδωτικά διαφόρων ειδών, τα οποία συνεργάζονται μεταξύ τους και δρουν με διαφορετικούς μηχανισμούς.
Κάποια από τα συστατικά αυτά, όπως οι στερόλες και οι φαινόλες, είναι βιοενεργά. Από τους υδρογονάνθρακες το κυριότερο συστατικό είναι το σκουαλένιο, το οποίο είναι πρόδρομος της βιοσύνθεσης των στερολών από τις οποίες συναντούμε κυρίως τις β-σιτοστερόλη , Δ5-αβεναστερόλη, καμπεστερόλη, σιγμαστερόλη κ.λπ.
Για μια ακόμα φορά το λάδι δείχνει την αξία του. Αξία ανεκτίμητη!
Πηγή:agrotika
Check Also
Χριστουγεννιάτικα δωράκια….
Έτσι κάπως αρχίζει το άγχος των εορτών. Θα τους αρέσει; Είναι του τύπου του; Μην …