Κάποιοι θεωρούν το λευκό κρασί ως θηλυκό ποτό. Πράγματι οι περισσότερες γυναίκες πίνουν λευκό κρασί ενώ οι άνδρες φαίνεται να προτιμούν το κόκκινο.
Όμως έχει αναφερθεί από γυναίκες, πως όταν πίνουν άσπρο κρασί τους έρχεται μια διάθεση να ξεσπάσουν σε κλάματα ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με το κόκκινο κρασί. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Βέβαια, οι διαφορετικοί άνθρωποι αντιδρούν στο αλκοόλ με διαφορετικούς τρόπους, κάτι που εξαρτάται από τα ένζυμα που παράγει το σώμα τους και διασπούν το αλκοόλ. Για παράδειγμα οι Ασιάτες έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα της αφυδρογονάσης που διασπά την ακεταλδεΰδη -έναν μεταβολίτη του αλκοόλ που μπορεί να μεθύσει κάποιον γρήγορα. Επίσης, αν πίνετε τακτικά, το σώμα σας αρχίζει να δημιουργεί μια ανοχή στο αλκοόλ.
Γυναίκες και άσπρο κρασί
Οι γυναίκες επηρεάζονται πιο γρήγορα από το αλκοόλ σε σχέση με τους άνδρες και αυτό οφείλεται στο μικρότερο μέγεθος σώματος που έχουν.
Ακόμα και όταν μια γυναίκα είναι στο ίδιο μέγεθος με έναν άνδρα, έχει περισσότερο σωματικό λίπος και λιγότερο νερό στο σώμα της. Κι επειδή το αλκοόλ διανέμεται μόνο μέσω του νερού στο σώμα, οι γυναίκες έχουν τελικά υψηλότερα ποσοστά αλκοόλ στο αίμα τους. Αυτό, εξηγεί ως ένα σημείο γιατί οι γυναίκες τείνουν να υποφέρουν περισσότερο από το αλκοόλ.
Να σημειωθεί ότι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι διαπίστωσαν πως όχι μόνο οι γυναίκες μεθούν πιο γρήγορα από τους άνδρες, αλλά και τα συμπτώματα του hangover είναι γι’ αυτές πιο σοβαρά. Μάλιστα, ρισμένες γυναίκες, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, έχουν την τάση να πίνουν κρασί πιο γρήγορα από τους άνδρες.
Ένας λόγος που το άσπρο κρασί φαίνεται να μεθάει κάποιον με μεγαλύτερη ταχύτητα από το κόκκινο είναι επειδή περιέχει συνήθως λίγο περισσότερο αλκοόλ.
Αν μια γυναίκα παραγγείλει ένα μεγάλο ποτήρι (250 ml) κρασί, που είναι το ένα τρίτο ενός μπουκαλιού και το πίνει γρήγορα, μπορεί να ζαλιστεί πιο εύκολα από έναν άνδρα που πίνει αργά διπλάσια ποσότητα μπύρα.
Τα αποτελέσματα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συχνά εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους στα δύο φύλα. Οι άνδρες τείνουν να γίνονται πιο επιθετικοί, καθώς έχουν περισσότερη τεστοστερόνη, αλλά στις γυναίκες το αλκοόλ μπορεί να φέρει καταστολή και να τις κάνει να κλάψουν. Αυτή η διαφορά βέβαια δεν ισχύει πάντα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι νεαρές γυναίκες γίνονται πιο βίαιες, όπως οι άνδρες.
Κατά μια θεωρία το λευκό κρασί μεθάει πιο εύκολα διότι περιέχει περισσότερα θειώδη άλατα από το κόκκινο. Τα θειώδη άλατα βρίσκονται εκ φύσεως στα σταφύλια, αλλά μικρές ποσότητες θείου προστίθεται πριν από την ζύμωση, ως συντηρητικό για να διατηρηθεί η φρεσκάδα και να απομακρυνθούν ανεπιθύμητα βακτήρια. Ωστόσο, τα θειώδη άλατα έχουν συνδεθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, με κατάθλιψη, αλλεργίες και πονοκεφάλους.
Ένας άλλος λόγος που το λευκό κρασί είναι διαφορετικό από το κόκκινο είναι ότι περιέχει έως και 10 φορές περισσότερη ζάχαρη, σύμφωνα με τον οργανισμό Food Standards Agency. Εκτιμάτα ότι το κόκκινο κρασί περιέχει 0,2 g σάκχαρα ανά 100 ml, ενώ το ροζέ περιέχει 2,5 g ανά 100 ml. Το ξηρό λευκό κρασί περιέχει 0.6 g αλλά το μη ξηρό λευκό κρασί μπορεί να περιέχει μέχρι και 3 g σάκχαρα ανά 100 ml. Αν και δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη μελέτη που να αποδεικνύει σχέση μεταξύ της ζάχαρης που βρίσκεται στο κρασί και των αποτελεσμάτων που αυτό προκαλεί, έχουν καταγραφεί περιστατικά που δείχνουν ότι η ζάχαρη μπορεί πράγματι να επηρεάσει τη συμπεριφορά.
Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αφρώδη ποτά μας μεθούν πιο γρήγορα. Μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Surrey το 2001 βρήκε ότι τα άτομα που ήπιαν δύο ποτήρια ανθρακούχας σαμπάνιας είχαν κατά μέσο όρο 0,54 mg αλκοόλ ανά 1 ml αίματος μετά από πέντε λεπτά, ενώ τα άτομα που ήπιαν την ίδια ποσότητα μη ανθρακούχας σαμπάνια είχαν 0,39 mg. Μια θεωρία είναι το διοξείδιο του άνθρακα σε φυσαλίδες επιταχύνει τη ροή του αλκοόλ στο σώμα. Μάλιστα οι ερευνητές λένε ότι η ανάμειξη ανθρακούχου νερού με κρασί θα μπορούσε να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Η μπύρα επίσης μπορεί να κάνει το ίδιο.
Οδηγός… επιβίωσης
Το αλκοόλ στην πραγματικότητα είναι ένα “δηλητήριο” που σκοτώνει τα κύτταρα. Αυτός είναι ο λόγος που προκαλεί κάποιους καρκίνους σ’ αυτούς που πίνουν συχνά. Το σώμα αναγκάζεται να ανανεώσει τα κύτταρα που χάνονται αλλά όσο πιο συχνά συμβαίνει αυτό τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να συμβεί κάποια μετάλλαξη και να προκύψει καρκινικό κύτταρο. Από την άλλη μεριά το αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά διότι καταπολεμά τη θρόμβωση.
Πρέπει να ξέρετε ότι η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι σημαίνει ότι το αλκοόλ απορροφάται πιο γρήγορα. Γι’ αυτό το αλκοόλ πρέπει να πίνετε με γεμάτο στομάχι. Μ’ αυτόν τον τρόπο το κακό που κάνει είναι λιγότερο γιατί οι μεταβολίτες του αντιμετωπίζονται από ένζυμα του σώματος αλλά και το όφελος που έχει διαρκεί περισσότερο.
•Πίνετε κρασί σε μικρότερο ποτήρι. Υπάρχουν γενικά τρία μεγέθη για τα ποτήρια κρασί – 125 ml, 17 5ml και 250 ml.
•Πίνετε κρασί με χαμηλό αλκοόλ. Η περιεκτικότητα του κρασιού σε αλκοόλ είναι συνήθως 9-15%. Ρίξτε μια ματιά την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ.
Υπενθυμίζεται ότι ένα μεγάλο ποτήρι κρασί (250 ml) με περιεκτικότητα 13% σε αλκοόλ μπορεί να προσθέσει 228 θερμίδες στο γεύμα σας.
Πηγή :sigmalive