Δεν είναι μόνο η έλλειψη ύπνου που μπορεί να σε κάνει να νιώθεις κουρασμένος. Το να δουλεύεις τρελά ωράρια, να αγχώνεσαι, να μην τρέφεσαι σωστά, ακόμα και το να σκέφτεσαι πολύ μπορεί να αποστραγγίξει όλη σου την ενέργεια.
Αν δεν κρύβεται κάποια άλλη αιτία πίσω από την κούρασή σου, όπως ο διαβήτης ή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τα επίπεδα της ενέργειάς σου. Πρώτα όμως πρέπει να δεις πού οφείλεται η πτώση.
1. Τρως πολλά λιπαρά και ζάχαρη στο πρωινό σου
Μπορεί να καις σχεδόν ό,τι έχεις φάει στο πρωινό σου, αλλά το να καταβοχθίζεις ντόνατς, μάφινς και κέικ πρωί πρωί δεν είναι το ιδανικό. Ο συνδυασμός ζάχαρης και υδατανθράκων θα ανεβάσει προσωρινά τα επίπεδα της ενέργειάς σου, σύντομα όμως θα πέσουν και μαζί τους και η ζωτικότητά σου.
Τι να κάνεις: Άρχισε τη μέρα σου με ένα πρωινό με δημητριακά ολικής αλέσεως και λίγη πρωτεΐνη, που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μετατραπεί σε γλυκόζη και μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα της ενεργειάς σου σταθερά για περισσότερο χρόνο.
2. Δεν γυμνάζεσαι
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, ακόμα κι αν νιώθεις ότι δεν έχεις κουράγιο να πάρεις τα πόδια σου, το πρώτο βήμα για να αποκτήσεις περισσότερη ενέργεια είναι να γυμναστείς. Ακόμα και η χαμηλής έντασης άσκηση, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ενέργειάς σου κατά 20%.
Τι να κάνεις: Δεν χρειάζεται να τρέξεις σε μαραθώνιο για να δεις διαφορά. Σημασία έχει να γυμνάζεσαι τακτικά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει γρήγορο περπάτημα για 10 με 15 λεπτά κάθε μέρα.
3. Πίνεις πολλούς καφέδες
Ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα το χρειάζεσαι για να ξυπνήσεις. Μην το παρακάνεις όμως. Αν είσαι από εκείνους που κυκλοφορούν με ένα φλιτζάνι καφέ στο χέρι, μάθε ότι η καφεΐνη ενεργοποιεί την παραγωγή αδρεναλίνης και κορτιζόλης, δυο ορμονών που σου δίνουν ενέργεια αλλά όχι για πολύ. Αυτός είναι και ο λόγος που μετά από λίγο πίνεις θέλεις να πιεις κι άλλο καφέ.
Τι να κάνεις: Δεν είναι ανάγκη να κόψεις εντελώς τον καφέ. Περιόρισέ τον όμως στα δυο φλιτζάνια την ημέρα.
4. Τρως ενδιαμέσα γεύματα φουλ στον υδατάνθρακα και τη ζάχαρη
Έχει μεσημεριάσει, πεινάς και δεν ξέρεις τι να φας. Πας μέχρι τον αυτόματο πωλητή του γραφείου και τρως ένα σάντουιτς ή μια σοκολάτα ή κάτι παρόμοιο. Για λίγο νιώθεις καλά, το πληρώνεις όμως αργότερα, όταν η ενέργειά σου πέφτει απότομα, όπως όταν τρως «κακό» πρωινό.
Τι να κάνεις: Προτίμησε ένα σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, όπως ένα κράκερ ολικής αλέσεως με βραστή γαλοπούλα ή μια χούφτα αμύγδαλα ή σταφίδες.
5. Δεν παίρνεις αρκετό μαγνήσιο
Η υπνηλία και η μυική αδυναμία μπορεί να οφείλονται στην έλλειψη μαγνησίου, του μεταλλικού στοιχείου που παίζει καθοριστική σημασία σε περισσότερες από 300 χημικές διεργασίες του οργανισμού σου, ανάμεσά τους η υγεία του νευρικού, του μυικού σου συστήματος και του ανοσοποιητικού σου
Τι να κάνεις: Μην παραλείπεις στα γεύματά σου τη σαλάτα, ιδίως από λαχανικά με σκούρα φύλλα. Με μια εξέταση αίματος θα διαπιστώσεις αν έχεις έλλειψη ή όχι και αν θα χρειαστεί να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου.
6. Έχεις έλλειψη σιδήρου
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος στον οργανισμό σου για τη σύσταση της αιμογλοβίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο μέσω του αίματος σε όλο το σώμα. Αν είσαι γυναίκα και χάνεις πολύ αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, είναι πιθανόν να έχεις μικρότερα ποσοστά σιδήρου στο αίμα σου.
Τι να κάνεις: Μπορείς να ελέγξεις εύκολα τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα σου με μια εξέταση αίματος. Μην παίρνεις από μόνος σου συμπληρώματα, γιατί μπορεί να σου προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και άλλες παρενέργειες. Ρώτα το γιατρό σου πρώτα.
7. Δεν κοιμάσαι αρκετά ή καλά
Είναι αυτονόητο: Αν δεν ξεκουράζεσαι αρκετά και δεν ανακτάς τις δυνάμεις σου με αρκετό και ποιοτικό ύπνο, πώς περιμένεις να είσαι ξεκούραστος;
Τι να κάνεις: Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται περίπου 7 με 9 ώρες ύπνου για να ξεκουραστεί. Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς αρκετά κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσπάθησε να κοιμάσαι την ημέρα για 10 με 20 λεπτά.
8. Έχεις πολύ στρες
Το μυαλό σου δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στο άγχος επειδή άργησες στη δουλειά και το άγχος επειδή σε κυνηγάει ένα άγριο θηρίο (λέμε τώρα). Και στις δυο περιπτώσεις απελευθερώνει ορμόνες, ανάμεσά τους και αδρεναλίνη για να σου δώσει περισσότερη ενέργεια και ταχύτητα. Επειδή όμως δεν σε κυνηγάει κανένα θηρίο και δεν τρέχεις για να ξεφύγεις από κάτι, οι ορμόνες αυτές δεν εκτονώνονται με κάποιο τρόπο και επιστρέφουν σε εσένα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τι να κάνεις: Υπάρχει ένα εργαλείο για να αντιμετωπίσεις το στρες που το έχεις πάντα μαζί σου: η αναπνοή σου. Κάθε φορά που νιώθεις αγχωμένος, συγκεντρώσου στην αναπνοή σου και άρχισε να παίρνεις βαθιές και αργές ανάσες. Θες κάτι ακόμα πιο απλό; Χαμογέλασε. Το χαμόγελο θα χαλαρώσει τους μυς του προσώπου σου και θα διώξει την ένταση που «καταβοχθίζει» την ενέργειά σου.