Ξαφνικά μια μέρα, γυρνώντας στο σπίτι από μια επίσκεψη σ΄ ένα φιλικό σπίτι, το παιδί σας που φέρεται λίγο περίεργα. Είναι ανήσυχο και έχει ένοχο ύφος, όπως όταν κάνει κάποια «σκανταλιά». Στην ερώτησή σας τί συμβαίνει, το παιδί απάντα πως πήρε το παιχνίδι που του άρεσε κρυφά από το σπίτι του φίλου του. Το παιδί σας είναι γύρω στα 5 και εσείς παθαίνετε πανικό καθώς δεν ξέρετε πώς να το χειριστείτε. H αλήθεια είναι πως η συμπεριφορά του παιδιού σας θέλει ιδιαίτερη μεταχείρηση και προσεκτικές κινήσεις.
Πρώτα από όλα ψυχραιμία. Ρωτήστε το ήρεμα τι συνέβη. Αν και όλα τα σημάδια δείχνουν ότι πρόκειται για «μικροκλοπή», δίνετε στο παιδί σας την ευκαιρία να δώσει μια εξήγηση. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας απαντούν με ειλικρίνεια όταν ρωτούνται ευθέως, έτσι μην ανησυχείτε ότι θα το ντροπιάσετε.
Θα πρέπει να εκφράσετε ήρεμα την αποδοκιμασία σας. Καθίστε με το παιδί σας να κάνετε μια συζήτηση. Τα παιδιά στην ηλικία αυτή έχουν μια έμφυτη αίσθηση της δικαιοσύνης, έτσι μπορείτε να τους εξηγήσετε τι συμβαίνει όταν κάποιος κλέβει. Η κλοπή στεναχωρεί και πληγώνει τόσο το θύμα όσο και το θύτη. Έτσι, πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί πως υπάρχει κίνδυνος να αισθανθεί πολύ άσχημα για την πράξη που έκανε, ακόμα υπάρχει κίνδυνος να χάσει τον φίλο του.
Μιλήστε για τους κανόνες. Πείτε πως δεν πρέπει να κλέβει και είναι κάτι που τιμωρείται. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα προσωπικά του πράγματα, τα όποια του ανήκουν και κανένας δεν μπορεί να του τα πειράζει χωρίς την άδεια του, πόσο μάλλον να τα παίρνει. Εξηγήστε στο παιδί με ήρεμο και απλό τρόπο, ότι για πρώτη φορά δεν θα τιμωρηθεί. Αλλά αν το ξανακάνει η τιμωρία του θα είναι δεδομένη.
Αναγκάστε το μικρό σας να επανορθώσει. Πείτε ότι πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψει το παιχνίδι που πήρε κρυφά στον φίλο του. Μπορεί να ενοχληθεί και να νιώσει ταπεινωμένο, αλλά υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην το ξανακάνει ποτέ. Επειδή είναι δύσκολο, σε μια τέτοια περίπτωση, να ζητάς συγνώμη, μπορεί να ζητήσει την βοήθεια σας.
Παρατηρήστε αν η συμπεριφορά αυτή είναι επαναλαμβανόμενη. Αν πέσει στην αντίληψη σας πως το παιδί σας το ξανά κάνει, τότε θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Ο λόγος είναι πως πίσω από την πράξη αυτού του παιδιού σας κρύβονται βαθύτερα προβλήματα. Η τιμωρία ή οι απειλές σε καμία περίπτωση δεν βοηθάνε. Το παιδί αν δεν λυθεί το πρόβλημα με σωστή καθοδήγηση, σίγουρα μεγαλώνοντας η παραβατική συμπεριφορά θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα
Πηγή :parentshelp
Check Also
Χριστουγεννιάτικα δωράκια….
Έτσι κάπως αρχίζει το άγχος των εορτών. Θα τους αρέσει; Είναι του τύπου του; Μην …