Αρχική / ΔΗΜΟΦΙΛΗ / Ουρολοίμωξη: Συμπτώματα και θεραπεία


Ουρολοίμωξη: Συμπτώματα και θεραπεία

53- OYROLIMOXI

Η ουρολοίμωξη εμφανίζεται όταν ένα μικρόβιο εισέλθει στο ουροποιητικό συστημα.
Οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης . Τα μικρόβια που συνήθως προκαλούν ουρολλοίμωξη είναι τα αρνητικά κατά gram και τα κολοβακτηρίδια, η κλεμπσιέλλα, και η ψευδομονάδα. Μια λοίμωξη στην ουροδόχο κύστη συνήθως δεν είναι σοβαρή, αρκεί να αντιμετωπιστεί αμέσως. Αν όμως, παραμελήσουμε την ουρολοίμωξη και δεν γίνει πλήρης θεραπεία, τότε η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί στα νεφρά προκαλώντας ακόμη και  μόνιμη βλάβη.

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες στη μόλυνση εξαιτίας της γυναικείας ανατομίας, η οποία διευκολύνει την είσοδο και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων οργανισμών.

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης
Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης -τα οποία κατά περίπτωση μπορεί να μην εκδηλωθούν- είναι κοινά, ωστόσο διαφοροποιούνται ανάλογα με το όργανο του ουροποιητικού συστήματος που έχει μολυνθεί. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα εξής:

-τσούξιμο στην ουρήθρα
-συχνοουρία
-δυσκολία στην ούρηση
-απώλεια ούρων
-δυσοσμία ούρων
-πυρετός με ρίγη (πυελονεφρίτιδα)
-πόνος στην πλάτη (πυελονεφρίτιδα)
-πόνος στα νεφρά (πυελονεφρίτιδα).
-Διάγνωση της ουρολοίμωξης

Με την έναρξη των συμπτωμάτων θα πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό, προκειμένου να σας κατευθύνει κατάλληλα για τις ειδικές εξετάσεις ούρων, που πρέπει να γίνουν για να εντοπιστεί ο λοιμογόνος παράγοντας.

Θεραπεία της ουρολοίμωξης
Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης περιλαμβάνει τη λήψη αντιβιοτικών σε χάπια ή ακόμα και  ενδοφλεβίως. Η διάρκεια της θεραπείας και ο τρόπος χορήγησης εξαρτάται από το στάδιο και την περιοχή εντοπισμού της μόλυνσης.

Ουρολοίμωξη και αντιβίωση
Για τη σωστή αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης, θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού στην αντιβιοτική αγωγή. Μη σταματήσετε την αντιβίωση, επειδή υποχώρησαν τα συμπτώματα. Η μόλυνση μπορεί να μην έχει υποχωρήσει πλήρως και ν αναζωπυρωθεί αν σταματήσετε την αντιβίωση. Τότε θα πρέπει να ξαναρχίσετε νέο κύκλο αντιβίωσης και η υποχώρηση της λοίμωξης θα είναι πιο δύσκολη.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκληθούν από την ουρολοίμωξη
Η ουρολοίμωξη, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, μπορεί αν οδηγήσει σε χρόνια πυελονεφρίτιδα, νεφρικά και περινεφρικά αποστήματα, ακόμα και σε οξεία ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Πρόληψη της ουρολοίμωξης
Η υγιεινή στην ευαίσθητη περιοχή είναι υψίστης σημασίας, ενώ η συχνή ούρηση διατηρεί το ουροποιητικό σύστημα σε καλή κατάσταση, αφού η λίμναση των ούρων στον οργανισμό και το ουροποιητικό σύστημα ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

Μην αμελείτε να αδειάζετε την κύστη σας όποτε χρειάζεται, καθώς και μετά τη σεξουαλική επαφή. Μην εκθέτετε την περιοχή του κόλπου σε υγρασία και σε μικρόβια (ιδρώτας, βρεγμένο μαγιό). Καταναλώνετε άφθονα υγρά, κυρίως νερό) και χυμούς.

Ουρολοίμωξη, γυναίκες και άνδρες
Οι ουρολοιμώξεις, είναι πολύ πιο συχνές στις γυναίκες, με εξαίρεση τις πρώτο έτος της ηλικίας, όπου τα αγόρια προσβάλλονται πιο συχνά από τα κορίτσια.

Η αιτία για την αυξημένη συχνότητα των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες είναι η ανατομική διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Το μικρό μήκος της γυναικείας ουρήθρας δίνει την ευκαιρία στα μικρόβια να “ανέβουν” προς την κύστη και να την μολύνουν.

Στους άνδρες, η μορφή αυτή (ανιούσα) της ουρολοίμωξης εμφανίζεται πιο σπάνια, αλλά σε μεγάλες ηλικίες τα πράγματα αλλάζουν λόγω της υπερτροφίας του προστάτη και της κατακράτησης ούρων.  Συχνή μπορεί να είναι και η πυελονεφρίτιδα, όταν τα μικρόβια από τη λιμνάζουσα κύστη εισβάλλουν στο νεφρό.

Η πυελονεφρίτιδα είναι μία επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει σήψη, ακόμα και θάνατο.

Ουρολοίμωξη από άλλα αίτια
Εκτός από την εισβολή ενός μικροβίου στο ουροποιητικό σύστημα, ουρολοίμωξη μπορεί να προκληθεί ακόμα από την παρουσία λίθων, την παλλινδρόμηση των ούρων ( από την κύστη στα νεφρά), ενώ τα άτομα με διαβήτη εμφανίζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα ουρολοίμωξη.
πηγή: Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Check Also

11 κλειδιά για να είναι μια ευτυχισμένη γυναίκα μετά από 40….

Για μερικούς ανθρώπους η μέση ηλικία είναι μια λεπτή στιγμή στη ζωή του, η οποία …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js