Αρχική / Σχέσεις / Οδηγός επιβίωσης για όσους μετακομίζουν πίσω στους γονείς τους


Οδηγός επιβίωσης για όσους μετακομίζουν πίσω στους γονείς τους

MAMA

Επιστρέφετε πίσω στη μαμά και στο μπαμπά; Δεν είστε οι μόνοι. Η οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει οδηγήσει πάρα πολλούς συνανθρώπους μας να επιστρέψουν στην πατρική τους οικογένεια. Αν και οι γονείς σας μπορεί να είναι τα πιο αγαπημένα σας πρόσωπα, εντούτοις μια τέτοια «επανένωση» σπάνια είναι εύκολη. Εξάλλου, όλες οι πλευρές καλούνται να στερηθούν ένα μέρος της ιδιωτικότητάς τους και της ελευθερίας τους. Και όσο περισσότερα ήταν τα χρόνια που ζούσατε χώρια, τόσο πιο βαθιά είναι η προσαρμογή που απαιτείται για αυτή τη συμβίωση.
Παρακάτω θα διαβάσετε 10 συμβουλές τις οποίες αξίζει να έχετε κατά νου όταν αμφιταλαντεύεστε από αυτή τη μετάβαση της επιστροφής στο πατρικό σας.

1. Σίγουρα θα υπάρχει αμφότερος εκνευρισμός
Είτε είναι οι γονείς σας είτε ο συγκάτοικός σας, η συγκατοίκηση αναπόφευκτα οδηγεί σε νευρικό κλονισμό, τουλάχιστον κάποιες φορές. Χρειάζεται χρόνο η διαχείριση της καθημερινής αλληλεπίδρασης με τις συνήθειες και την προσωπικότητα του άλλου. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα θέλετε να επιτεθείτε ο ένας τον άλλον αλλά αυτό το συναίσθημα (όσο άβολο και αν είναι) δεν είναι και το τέλος του κόσμου και φυσικά δε σημαίνει ότι δεν αγαπιέστε.
Το να επιτρέψετε στον εαυτό σας να βιώσει αυτά τα αρνητικά συναισθήματα απέναντι στους γονείς σας και να αποδεχτείτε ότι οι αντιδράσεις σας δεν είναι μόνο οι κατάλληλες αλλά και υγιείς, θα σας βοηθήσει να συμβιβαστείτε με την παρούσα κατάσταση χωρίς να γίνεστε επικριτικοί. Οι προσδοκίες άλλωστε μπορούν είτε να φτιάξουν είτε να χαλάσουν μια κατάσταση, οπότε να είστε υπομονετικοί και συγκαταβατικοί με τον εαυτό σας.

2. Να νιώθετε άνετα με άβολες συζητήσεις
Η συγκατοίκηση περιλαμβάνει μερικές σκληρές συζητήσεις. Θέματα όπως η διανομή των χρημάτων, οι κοινοί χώροι και η ψυχαγωγία είναι σημαντικά ασχέτως του ποιός είναι ο συγκάτοικος. Ένα οικογενειακό συμβούλιο είναι ένας καλός τρόπος να εισακουστούν όλες οι απόψεις, προσδοκίες και ανάγκες. Επικεντρωθείτε στη θετική πλευρά του πράγματος: πιο άνετα νιώθετε να μοιράζεστε τις σκέψεις σας με τους γονείς σας παρά με έναν συγκάτοικο, οπότε εκμεταλλευτείτε την οικειότητα για να καλλιεργήσετε τη σωστή επικοινωνία.
3. Αναγνωρίστε τη σημαντικότητα της σωστής επικοινωνίας (και των ορίων!)
Η επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό συστατικό για όλες τις σχέσεις. Το ίδιο λοιπόν ισχύει και για τις δυναμικές της οικογένειας, ειδικά σε ευέξαπτες περιόδους όπως αυτή που επιστρέφετε στους γονείς σας.
Τα αισθήματα της ντροπής και της ενοχής που βιώνετε επειδή επιστρέφετε στο πατρικό σας μπορεί να σας προκαλέσουν ανασφάλειες ή το αίσθημα ότι δεν αξίζετε να ζητάτε τίποτα. Επιπλέον, μπορεί να θεωρείτε ότι πρέπει να είστε ευγνώμονες και υπόχρεοι στους γονείς σας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι είστε και εσείς ενήλικοι και είστε σε θέση να επικοινωνείτε τις ανάγκες σας και τις επιθυμίες σας. Οπότε να είστε ειλικρινείς και να επιδεικνύετε σεβασμό.

4. Συντονίστε τα προγράμματά σας
Τα πρωινά μπορεί να προκαλέσουν τριβή, ειδικά όταν η καθημερινότητά σας είναι να μπαίνετε αργοπορημένοι στο μπάνιο αφού περιμένατε τόση ώρα να βάλει η μητέρα σας κρέμα προσώπου και να βουρτσίσει τα μαλλιά της ενώ εσείς δεν έχετε πλύνει καν δόντια.  Γράψτε το πρόγραμμά σας και δώστε το στον συγκάτοικο με τον οποίο μοιράζεστε το μπάνιο. Φτιάξτε ένα κοινό πρόγραμμα για το ποιός θα κάνει μπάνιο το πρωί και ποιος το βράδυ ή θέστε ένα χρονόμετρο ώστε να ξέρετε και οι δυο πόση ώρα περνάτε στο μπάνιο για να βαφτείτε ή να φτιάξετε τα μαλλιά σας.

5. Να είστε ευγενικοί και άμεσοι σχετικά με τους κοινούς χώρους
Είναι σημαντικό να καθιερώσετε έναν ανοιχτό διάλογο σχετικά με τους κοινούς χώρους όπως είναι το σαλόνι, τα μπάνια, ακόμα και το πάρκινγκ.  Ένα κοινό πρόγραμμα, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί μια καλή αρχή για να σέβεστε ο ένας τον άλλον και να διατηρείται ο συνεχής διάλογος ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Το πάρκινγκ ωστόσο μπορεί να σας δυσκολέψει. Υπάρχει αυτός που μπαίνει πρώτος, αυτός που κρατάει θέση κτλ., κοινώς ο χειρότερος εφιάλτης για τα σπίτια που έχουν πολλά αυτοκίνητα. Όταν έρχεται η στιγμή να διαπραγματευτείτε τους κοινούς χώρους οι υποθέσεις ποτέ δεν είναι αποτελεσματικές. Οπότε μιλείστε μεταξύ σας για το πως θα τους μοιραστείτε. Μια καλή λύση είναι όποιος φτάνει νωρίτερα σπίτι να στριμώχνεται λίγο ώστε να αφήνει χώρο και για τους υπόλοιπους.

6. Αποδεχτείτε τη μετάβαση όσο δύσκολη και αν είναι
Το να μετράτε σαν τους φαντάρους τις δύσκολες μέρες που περνάτε απέχει από το ιδανικό και κάνει την παραμονή σας μίζερη. Αντί να προσπαθείτε να ξεφύγετε, προσπαθήστε να ζείτε την κάθε στιγμή. Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο αλλά πάρτε μια βαθιά ανάσα, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση και να είστε ευγνώμονες που έχετε ένα μέρος να μείνετε μέχρι να ορθοποδήσετε. Επικεντρωθείτε στο να χτίσετε καλές αναμνήσεις και μη φοβάστε να βλέπετε τα πράγματα από τη θετική τους σκοπιά μια στο τόσο.

7. Διατηρείστε την απόσταση σας στα οικονομικά αλλά όποτε μπορείτε να είστε γενναιόδωροι
Προσπαθήστε να συνεισφέρετε όσο μπορείτε. Εάν τρώτε από το ψυγείο ή το ντουλάπι φροντίστε να ψωνίζετε μερικά πράγματα από το σούπερ μάρκετ όταν βλέπετε ότι ξεμένετε. Ή προσφερθείτε να πληρώνετε κάποιο λογαριασμό ή μερίδιο ενοικίου. Λίγη βοήθεια σε ένα φουσκωμένο λογαριασμό ΕΥΔΑΠ ή ΔΕΗ μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

8. Μην περιμένετε την οικονόμο να κάνεις τις δουλειές (κοινώς κάντε τις εσείς)
Στην προσπάθειά σας να ορθοποδήσετε ενώ μένετε με τους γονείς σας μπορεί να σας ξυπνήσει το αίσθημα ότι είστε και πάλι παιδί, αλλά δεν πρέπει να υποκύψετε. Φτιάξτε το κρεβάτι σας (ή μη το φτιάξετε!), βάλτε δικό σας πλυντήριο και καθαρίστε το μπάνιο σας. Ένας εύκολος τρόπος να αποκτήσετε την ανεξαρτησία που νιώθετε πως έχετε χάσει είναι να ασκείτε τον έλεγχο σε πράγματα που μπορείτε.

9. Ζήστε το παρόν αλλά μη σας γίνει συνήθεια
Να είστε άνετοι και να απολαμβάνετε την παραμονή σας αλλά όχι τόσο άνετοι ώστε να ξεχνάτε ότι κάπου έξω υπάρχει ένα ενοικιαστήριο με το όνομά σας. Θέστε έναν οικονομικό στόχο κάθε μήνα και ελέγξτε την πρόοδό σας. Επίσης, να συζητάτε με τους γονείς σας τα σχέδιά σας και την πρόοδο που κάνετε ώστε να γνωρίζουν ότι δεν εκμεταλλεύεστε τα όσα σας παρέχουν.
Η αγάπη μεταξύ γονιών και παιδιού δεν αλλάζει ποτέ, όμως μια αφύσικη επανένωση όπως αυτή για την οποία μιλήσαμε πιο πάνω μπορεί να φέρει στα όρια τις σχέσεις σας. Εξάλλου, μη ξεχνάτε ότι κανένας γονιός δεν είναι υποχρεωμένος να δεχτεί το παιδί του πίσω μετά την ενηλικίωσή του. Το κάνει όμως γιατί το αγαπάει. Φροντίστε η αγάπη αυτή να διατηρηθεί χωρίς σκιάσεις και εντάσεις, όσο αυτό είναι δυνατόν, επιδεικνύοντας τον κατάλληλο σεβασμό τόσο στους γονείς σας όσο και σε εσάς.  Μια δυσκολία είναι… και θα περάσει κι’ αυτό!
Πηγή :enallaktikidrasi

Check Also

Τα κατάλληλα δωράκια για κάθε τύπο πεθεράς….

Από όσο θυμάμαι, οι συζητήσεις στις νεανικές παρέες ήταν του τύπου ” μην πέσεις σε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js