Γνωριστήκατε, γίνατε ζευγάρι, προχωρήσατε μαζί τη ζωή σας και τώρα ήρθε η ώρα να την προχωρήσετε ακόμα περισσότερο, φτάνοντας σιγά σιγά στα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου.
Πριν, όμως, την ευχάριστη (για τους περισσότερους) διαδικασία διοργάνωσης του γάμου, πριν την επιλογή της μπομπονιέρας και του μενού της δεξίωσης, πρέπει να περάσεις και τη διαδικασία γνωριμίας με τα μελλοντικά πεθερικά.
Είναι μια “πίστα” φαινομενικά δύσκολη. Πλην όμως, υπάρχει το manual των τριών χρονικών φάσεων, για να επιτύχεις μια ανώδυνη ή ακόμα και ευχάριστη πρώτη συνάντηση.
Πριν τη συνάντηση
1. Σίγουρα έχεις ακούσει πολλά για τα μελλοντικά πεθερικά σου. Έχεις μια εικόνα για το τι περίπου θα αντιμετωπίσεις. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο, για οποιονδήποτε λόγο, δεν έχει συμβεί, μάθε μερικά βασικά πράγματα και για τους δύο. Ρώτα τον σύντροφό σου για τις δουλειές τους και τα ενδιαφέροντά τους. Έτσι θα ξέρεις πού να κατευθύνεις τη συζήτηση, αν υπάρξει κάποια στιγμή αμηχανίας, αλλά και γενικότερα.
2. Περιποιήσου τον εαυτό σου. Όχι για εκείνους, αλλά για σένα. Σημασία έχει να αισθάνεσαι εσύ καλά.
3. Φόρεσε αυτό που θα σε κάνει να νιώθεις άνετα. Αν π.χ. το στιλ σου είναι σχετικά extreme για τα γούστα του μέσου ανθρώπου (συγγνώμη, πεθερού ή πεθεράς ήθελα να πω), μη φοβηθείς να εμφανιστείς όπως είσαι συνήθως. Αυτή είσαι και αυτή θα παραμείνεις, τουλάχιστον για όσο το θέλεις. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να εμφανιστείς με πέρλα και σινιόν, αν αυτό δε σε αντιπροσωπεύει, μόνο και μόνο για να κάνεις ‘καλή εντύπωση’.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης
4. Φτάνει η ώρα που αντικρίζεις τους γονείς του δικού σου ανθρώπου. Συστήσου εγκάρδια και δείξε τη χαρά σου, έστω κι αν δεν είχες καμία όρεξη να βγεις με τα πεθερικά, αλλά προτιμούσες χίλιες φορές να λιώσεις στον καναπέ βλέποντας για νιοστή φορά Gilmore Girls.
Κάποια στιγμή, όμως, θα συνέβαινε κι αυτό.
Μη ζοριστείς να δείξεις υπερβολικά χαρούμενη, γιατί θα φανεί ότι το προσποιείσαι.
5. Πάρε την πρωτοβουλία και “σπάσε τον πάγο” εσύ. Ρώτα τους για το πού πήγαν διακοπές, πώς πάνε οι δουλειές τους ή οι άλλες ενασχολήσεις τους. Βρες ένα αντικείμενο συζήτησης ουδέτερο, μέχρι να χαλαρώσετε όλοι. Μέχρι φερ’ ειπείν, να σερβιριστούν τα ορεκτικά.
Σίγουρα θα σε ρωτήσουν δεκάδες πράγματα. Μερικά μπορεί να είναι και αδιάκριτα. Απόφυγε διακριτικά να δώσεις απαντήσεις σε ό,τι δε θέλεις, αλλά βάλε (ευγενικά) τα όριά σου, αν δεις ότι χρειάζεται.
6. Μη διστάσεις να κάνεις μαζί τους διάλογο ακόμα και για θέματα που, συνήθως, αποφεύγονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις (π.χ. η τρέχουσα πολιτική κατάσταση).
Για κανένα λόγο μη φοβηθείς να πεις τη γνώμη σου, μην τυχόν και έρθεις σε διαφωνία μαζί τους. Δε θα αλλάξεις τις απόψεις σου, για να σε συμπαθήσει ο πεθερός και η πεθερά.
Απλά θα σου έλεγα να μη φτάσεις τα πράγματα στα άκρα (από λεκτικής άποψης), γιατί το πιθανότερο είναι, στο τέλος της συνάντησης, να νιώσετε όλοι άσχημα και να φέρεις σε δύσκολη θέση το σύντροφό σου.
7. Προσοχή στην ποσότητα του αλκοόλ που θα πιεις, αν ξέρεις ότι σε πειράζει και μπορεί να επηρεάσει αυτά που λες. Προφανώς και να μη μεθύσεις. Βγήκατε για να γνωριστείτε και όχι για να σε μαζεύουν από τα πατώματα.
8. Μίλησε για σένα. Δώσε το ‘στίγμα’ σου. Δώσε τους να καταλάβουν τι άνθρωπος είσαι, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά σου. Μην παρουσιάσεις μια εξιδανικευμένη εικόνα. Κανείς δεν είναι τέλειος. Ούτε εσύ χρειάζεται να είσαι.
Πηγή :eirinika