Αρχική / Υγεία και διατροφή / Η στέρηση του ύπνου οδηγεί σε πρόωρη γήρανση


Η στέρηση του ύπνου οδηγεί σε πρόωρη γήρανση

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών
Η έλλειψη ενός καλού βραδινού ύπνου προκαλεί ένα αίσθημα κόπωσης, ρίχνει τη διάθεση και επηρεάζει τη γενικότερη απόδοση των ανθρώπων.
Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών, η απώλεια ακόμη και μερικών ωρών ύπνου μπορεί να έχει μερικά ακόμη πιο καταστροφικά αποτελέσματα. Όπως αποκαλύπτουν σε πρόσφατη μελέτη τους, ακόμη και μια βραδιά μερικώς διαταραγμένου ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ομορφιά σας.
Για την ακρίβεια, το να πηγαίνει κανείς για ύπνο πολύ αργά, να ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί ή να σηκώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, αρκεί για να «ενεργοποιήσει» τη διαδικασία της γήρανσης.

Επιπλέον, ο διαταραγμένος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.
Η έρευνα διεξήχθη από την επίκουρο καθηγήτρια ψυχιατρικής και βιοσυμπεριφορικών επιστημών στο κέντρο UCLA Cousins Center for Psychoneuroimmunology του Λος Άντζελες, Judith Carroll.
Συνολικά, 29 ενήλικες συμμετείχαν σε ένα πείραμα μερικής στέρησης ύπνου για τέσσερα βράδια.
Οι συμμετέχοντες ήταν 61-86 ετών και το 48% αυτών ήταν άνδρες. Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος κάθε μέρα για να μελετήσουν τη γονιδιακή έκφραση των περιφερικών μονοπύρηνων κυττάρων του αίματος (PBMC). Αυτός ο τύπος κυττάρων του αίματος παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να «πολεμά» τις λοιμώξεις.
Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι μόλις μία νύχτα μερικής στέρησης ύπνου ενεργοποιεί μοτίβα γονιδιακής έκφρασης στα PBMCs. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, αυτά τα μοτίβα σχετίζονται με μια αυξανόμενη συσσώρευση βλαβών, που τελικά σταματούν ή διαταράσσουν τον κύκλο του κυττάρου.
Ως βιολογική γήρανση χαρακτηρίζεται ο ρυθμός με τον οποίο επιδεινώνονται τα κύτταρα και τα όργανα και το σώμα μας να χάνει ορισμένες λειτουργίες. Με την καταστροφή των κυττάρων, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αυτή την υποβάθμιση και η γήρανση, να συμβεί πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι θα συνέβαινε κανονικά.
Πηγή: biologikigiransi

Check Also

Τι θα συμβεί στο σώμα αν κόψετε το αλκοόλ για ένα μήνα -Ειδικοί αποκαλύπτουν τις αλλαγές στην υγεία….

Μπορεί όλοι να γνωρίζουμε πως το αλκοόλ, όπως και το τσιγάρο, έχουν αρνητικές συνέπειες στην …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *